Reading Challenge XLVII – Elizabeth a dispărut

O carte lansată anul acesta – am ales romanul de debut al Emmei Healey, Elizabeth a dispărut, nu doar pentru aprecierile primite din partea criticilor, ci mai ales pentru subiectul care părea extrem de interesant și pentru abordarea poveștii. O poveste spusă din perspectiva unei bătrânici de 80 și ceva de ani, care uită și ce a mâncat dimineață sau ce voia din cameră atunci când reușește să ajungă la etaj, după o luptă grea cu scările. Deși memoria de scurtă durată pare să-i pună probleme în mod constant, Maud are norocul de a avea în minte câteva amintiri întipărite adânc, de pe timpul când era copilă și trăia într-o Anglie bântuită de cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, în timp ce memoria i se încețoșează și își confundă nepoata Kathy cu fiica, Helen, reușește totuși să își aducă aminte de replici de prin anii 40, când purta conversații haioase cu sora sa mai mare.

Pentru a reuși să-și aducă aminte de lucruri esențiale și pentru a ști cam pe ce planetă trăiește, simpatica bătrânică își notează totul pe bilețele, de parcă ar fi varianta feminină și îmbătrânită a eroului din Memento. Problema survine atunci când Maud își dă seama că nu a mai văzut-o pe buna ei prietenă, Elizabeth, de zile întregi, ritual pe care niciuna din ele nu l-ar fi anulat fără un motiv extrem de serios. Bănuind că a dispărut și că fiul ei, antipaticul Peter, i-a făcut ceva sau a închis-o într-un azil, Maud încearcă din răsputeri să dea de prietena ei, apelând la tot felul de tertipuri atunci când mintea îi permite. Amestecate printre acțiunile ei de detectiv începător se află amintirile rupte dintr-un puzzle stricat de mult, de când era adolescentă și sora ei mai mare dispăruse fără urmă. Încercând să dea de Elizabeth, Maud își dă seama că poate rezolvarea acelui mister vechi de zeci de ani ar putea avea o influență asupra acestui caz.

Nimeni nu o crede, de aceea atitudinea și deciziile ei sunt tulburător de dureros de urmărit, deși ea le povestește într-un mod destul de hazliu. Râzi ca să nu plângi atunci când îți dai seama că începutul și sfârșitul vieții ei par a fi marcate de mistere de neelucidat, care implică persoane atât de importante din viața ei. Scriitura acestei autoare este minunată, ușor de urmărit și atât de atrăgătoare, nu-ți vine să lași cartea din mână până nu afli ce s-a întâmplat cu adevărat. Ar fi fascinantă o ecranizare, cu o minunată Judi Dench în rolul mamei și Julia Roberts în rolul lui Helen, femeia harnică și răbdătoare care are grijă de mama ei în fiecare zi, în timp ce fratele ei, Tom, vine o dată pe an în vizită, din Germania, părând desigur copilul permisiv care îi acordă mamei sale mai multă independență decât sâcâitoarea fiică rămasă acasă.

Garantez că o să vă placă rezolvarea poveștii, deși vă va lăsa cu un gust amar. Într-o poveste în care protagonista e bântuită de fantomele trecutului, de propria imaginație și de senzația apăsătoare că bătrânețea îi distruge memoria, veți descoperi că perseverența și iubirea pentru cei dragi pot să te ajute să treci și peste cele mai negre coșmaruri.

14099634_1786949218216964_183331727_n

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s