Reading Challenge L – Maus

Am lăsat la urmă cel mai distractiv criteriu, fiind sigură că odată prinsă în ghearele unui roman grafic, voi începe să tot caut și altele. Din fericire, surpriza Harry Potter m-a lovit înainte să m-apuc să descarc toate romanele grafice populare, astfel încât, cel puțin pentru moment, mă bucur de întreaga colecție. Va trebui pe viitor să-mi fac un sistem de împărțire a atenției, ca să am timp în continuare și de cărți, dar și de benzi desenate/manga/romane grafice (mai nou).

Primul roman grafic pe care l-am citit și inclus astfel în lista mea de provocări pe care am reușit să o termin anul acesta a fost Maus, scris de caricaturistul american Art Spiegelman. Romanul e împărțit în două planuri: primul este cel al interviului pe care Spiegelman i-l ia tatălui său (supraviețuitor al Holocaustului), iar cel de-al doilea sunt chiar evenimentele prin care trece acesta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. N-am mai făcut recenzii pentru romane grafice până acum, dar consider că e normal să ating și subiectul desenelor propriu-zise – în Maus, detaliul extraordinar care-ți fură privirile de la început este că autorul folosește șoareci care să-i reprezinte pe evrei, în timp ce polonezii sunt porci, iar germanii pisici. Este uimitor cât de emoționantă poate fi o poveste în care vezi animăluțe pe pagină – poate pare ludic, dar cred că așa i-a venit mai ușor autorului să arate că lumea e plină de clase și clasificări care îi fac pe unii să se simtă inferiori altora. Parcă citești cu mai multă ușurință o asemenea relatare tristă când nu sunt desenați chiar oameni în toate acele cadre, îi permiți minții tale să-și imagineze că poate, totuși, oamenii n-au fost chiar atât de criminali și așa ceva n-a avut loc, totul e poveste.

Fiind un mix de genuri – biografie, ficțiune, autobiografie, istorie, nu-i de mirare că romanul a dat lovitura, iar în 1992 a devenit primul roman grafic care a luat un premiu Pulitzer. Deși povestea bătrânului supraviețuitor e impresionantă, m-a emoționat profund planul din prezent, când tată și fiu se confruntă și se ciocnesc mereu, unul învinuindu-l pe celălalt de diferite lucruri, incapabili să accepte că fiecare face parte dintr-o generație diferită. Relația celor doi este zdruncinată încă de la moartea soției lui Vladek, care îl traumatizează pur și simplu pe fiul lor (atunci în vârstă de 20 de ani). Ritmul romanului e amețitor și nu mi-a venit să cred ce repede am citit totul, iar desenele lui Spiegelman sunt incredibile, povestea din poveste îți dă fiori când vezi animale spânzurate sau altele asemenea.

Recomand tuturor această poveste despre durere, iertare, nedreptate și cruzime. Citind un roman grafic îți dai seama că, uneori, o imagine face cât 1000 de cuvinte.

maus_zps4f585259

Reclame

Un gând despre „Reading Challenge L – Maus

  1. Pingback: Leapsa cinefila: 3 filme de vazut – Movie Zone

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s